Om de looks van je woning mooi uit te laten komen, kun je heel slim gebruikmaken van een gedegen lichtplan. Met zorgvuldig geplaatste spots, schemerlampen en hanglampen is het mogelijk om een harmonieuze lichtsfeer te ontwerpen waardoor de verschillende elementen van je interieur mooi naar voren komen. In deze blog nemen we verschillende tips met je door om lampen online kopen makkelijker te maken.

Laten passen bij de functie van de kamer

Verschillende kamers hebben verschillende functies. Daarmee moet je met het ontwerpen van je lichtplan rekeninghouden. Hoe gaat de sfeer die je zoekt, bereikt worden met het lichtplan? Wie gaat het meeste gebruik maken van de kamer en wat voor activiteiten gaan er allemaal in ondernomen worden. Natuurlijk zijn er ook verschillende soorten verlichting, zoals zachte en meer scherpe verlichting. 

Werken

Door een kamer op werken in te richten is het mogelijk om betere resultaten te halen. Kies je voor een hanglamp of voor een staande. De ene is mobieler dan de andere. Misschien wil je de kamer wel multifunctioneel maken, zodat je ook een logeerkamer tot je beschikking hebt.

Accenten leggen

Vergelijk een lichtplan in een interieur met een lichtplan in het theater of op de filmset, dit is gericht op het zo duidelijk mogelijk naar voren brengen van de verschillende elementen in een woonkamer. Meer concreet kun je bij deze elementen denken aan schilderijen of sculpturen. Ook foto’s van je familie kunnen mooi uitgelicht worden. Licht is van oudsher ook in de schilderkunst een belangrijk aspect geweest, want ook daarin, net zoals in de echte wereld, zien we alleen datgene waar het geschilderde licht opvalt. Accenten leggen met het lichtplan is een van de krachtigste manieren om sfeer in je woning te brengen.

Hoe maak ik een lichtplan?

Het is relatief eenvoudig om een lichtplan te maken. Hieronder vind je hiervoor een stappenplan:

  1. Stap 1:

    Een plattegrond nodig van het interieur van je woning: de verschillende kamers schematisch weergegeven.

  2. Stap 2:

    Teken er cirkels op, en wel op de plekken waar de verschillende zitgedeeltes als de zit- en eethoek komen. Dan weet je waar je de verlichting kunt hangen en welk type je nodig hebt.

  3. Stap 3:

    Licht en donker zijn belangrijke sfeermakers, maar om schaduw te maken heb je licht nodig, anders is het gewoon donker. Kijk dus goed hoe de verschillende verlichtingscirkels elkaar overlappen. Door hiermee te spelen krijg je een bijzondere sfeer

  4. Stap 4:

    Wanneer de sfeer geschapen is, kun je je bekommeren om de werkverlichting. Het leuke van staande lampen is dat je ze kunt stellen. Vele lampen hebben namelijk een verstelbare armatuur.

Conclusie

Licht brengt je interieur tot leven. Wanneer de zon achter de horizon gezakt is neemt het kunstlicht het in onze woningen over. Om een fijne sfeer te maken kun je spelen met verschillende soorten van verlichting. Met ons eenvoudige stappenplan kun gemakkelijk een gedegen lichtplan maken.