Veel mensen willen een vintage inrichting in hun woning, zonder dat het eruit ziet alsof de meubels na 50 jaar bij de grootouders thuis zijn doorgegeven. Dat voor elkaar krijgen kan echter bijzonder lastig zijn. Balans is hierin heel belangrijk. Om je te helpen met het vinden van deze balans hebben we vier tips voor je op een rijtje gezet.

Koop antieke meubels van hoge kwaliteit

Vintage staat in veel gevallen gelijk aan antiek. Hoewel er genoeg retro meubels te krijgen zijn die wekelijks uit een fabriek komen rollen, is geen vintage interieur compleet zonder écht authentieke meubels uit betreffende tijdperk. Maar dat het oud en authentiek is betekent niet dat het van goede kwaliteit is en dat is juist belangrijk. Als iets van matige kwaliteit is slijt het nog sneller, wat de uitstraling van je interieur zeker niet ten goede komt.

Maak de juiste meubels een eyecatcher

Als je antiek meubilair hebt gevonden dat voldoet aan de kwaliteitseisen, is het zaak om ze goed tot hun recht te laten komen in je woonkamer. Het moet in principe meteen de aandacht trekken bij iedereen die in de kamer komt. Grote meubels zijn hier het beste voor, omdat ze ook meteen duidelijk maken wat het doel van de ruimte is. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, antieke eettafel. Als grote, opvallende meubels niet je stijl is zijn grote accessoires of zelfs een antiek tapijt altijd een goed alternatief.

Voeg subtiele vintage details toe

Het is onrealistisch én onverstandig om je hele interieur met antiek meubilair en antieke accessoires in te richten. Je woning moet namelijk geen museum worden. Daarom is het goed om moderne accessoires te gebruiken, met een vintage look of afwerking. Hierbij is het van belang dat je consistent modern met vintage afwisselt en een duidelijke lijn kiest. Anders wordt het snel heel druk in de betreffende kamer. Subtiliteit is een belangrijke factor die het verschil kan maken.

Hergebruik retro patronen en kleuren

Ieder tijdperk gaat gepaard met kenmerkende kleuren en patronen. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar een tafelkleed met polka dots te zien om een jaren 50-gevoel te krijgen. Door dit soort elementen als accessoires in je inrichting op te nemen creëer je snel de gewenste sfeer, zonder dat het enorm veel moeite kost. Daarnaast zijn er tientallen artikelen te vinden over welke kleuren en patronen kenmerkend zijn voor een bepaalde tijd en plaats. Aan inspiratie is dus geen gebrek!