Voor stucadoors zijn er genoeg hulpmiddelen die het werk een stuk makkelijker maken. Maar hoe weet je nu welke tools je écht nodig hebt om je werk goed te kunnen uitoefenen? Een kwast, een simpele emmer en een stuk hout? Wij helpen je op weg om de beste doe het zelf stukadoor van Nederland te worden.

Spaan voor stukadoors

De stukadoorsspaan is de meest voordehand liggende tool die je in huis moet halen. Vergeet niet dat goedkoop vaak duurkoop is. We geven je graag een aantal tips om de juiste pleisterspaan te kopen.

Welke maat stukadoorsspaan moet je kiezen?

Voor een effectieve manier van werken kun je het beste een spaan kopen die iets langer dan een liniaal is. De stukadoorsspanen van 35 centimeter zijn nog handzaam genoeg en zorgen ervoor dat je sneller en effectiever kunt werken. De kleinere troffels hebben minder ruimte om het pleisterwerk vast te houden, waardoor het moeilijker is om het op de muren aan te brengen.

Emmertroffel

Met een emmertroffel schep je het gips op de te behandelen muur of plafond. De beschrijving staat in de naam – deze worden gebruikt voor uw emmers en pleisterwerk. Voor emmertroffels maakt het niet veel uit welke je koopt. De emmertroffels hebben geen invloed op het eindproduct, omdat je het niet gebruikt voor de nette afronding. Hiervoor gebruik je namelijk de spaan zoals hierboven uitgelegd. Een emmertroffel kun je onder de € 10,- aanschaffen.

Rolsteiger voor het plafond

Een ander hulpmiddel waar je misschien niet snel aan denkt, is de rolsteiger of de kamersteiger. Deze steigers zorgen ervoor dat je gemakkelijk het plafond bereikt en super veilig staat. Bovendien kun je op het steigerplatform vrij bewegen en heb je genoeg ruimte om je gereedschappen te plaatsen. Hierdoor hoeft niet constant de ladder op en de ladder af. Rolsteigers voor stukadoors zijn beschikbaar in alle soorten en maten. Je kunt ze zelfs samenstellen naar eigen wens.

Mixemmers

Mixemmers zijn essentieel om de pleister in te mengen. Het is aan te raden om een emmer te kiezen die sterk is, maar daarnaast ook flexibel. Het voordeel van een flexibele emmer is dat deze meebeweegt. Hierdoor zal het pleister ook minder snel uit de emmer springen bij het mixen. Je kunt ook kiezen voor een stevige emmer die niet meebeweegt. Deze gaan over het algemeen iets langer mee, maar zijn iets minder gebruiksvriendelijk. De mortel kan er namelijk veel makkelijker uitspringen. Bovendien zijn ze een stuk duurder.