Makelaar meijer

Hoe kies ik het beste topdekmatras?

Geplaatst op

Je lichaamstype bepaalt in grote mate wat voor topmatras het meest geschikt voor je is. De keuze voor een geschikte topper hangt echter van nog meer factoren af. We leggen je in dit blog uit waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van de juiste topper.

Bepaal je favoriete slaappositie

Naast jouw lichaamsbouw heeft ook je favoriete slaappositie invloed op jouw matraskeuze. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zijslapers, rugslapers en buikslapers.

Buiskslapers

Buikslapers kiezen bij voorkeur voor een zacht matras. Omdat je als je op je buik ligt, een vrij onnatuurlijke houding aanneemt, corrigeert een zacht matras dit zo goed mogelijk. Zo is een zacht matras zacht tegen de contouren van je borst en gezicht.

Rugliggers

Als je het liefst op je rug ligt, dan kun je het beste kiezen voor een matras met middelmatige ondersteuning. Dit matras verdeelt je lichaamsgewicht zo gelijkmatig, terwijl je ook nog steeds comfortabel ligt. Een matras met een gemiddelde ondersteuning helpt je ruggengraat in de juiste positie te houden. Bij een zacht matras zou je te ver inzakken, waardoor je een verkeerde slaaphouding zal aanhouden. Je wordt dan minder uitgerust wakker.

Zijslapers

Ben je een zijslaper? Dan kies je bij voorkeur voor een topdekmatras met stevige tot extra stevige ondersteuning. In Nederland is dit de meest voorkomende slaaphouding. Bij deze slaaphouding wordt je wervelkolom minder direct ondersteund. Daarom heb je een matras nodig dat stevig genoeg is om het gewicht toch goed te verdelen en de wervelkolom zo recht mogelijk te houden.

Het juiste topdekmatras (op) maat kiezen

Het is essentieel dat jouw topdekmatras de juiste afmeting. In essentie is dit vrij gemakkelijk te bepalen door de afmetingen van je hoofdmatras te gebruiken. Voor tweepersoonsmatrassen is dit meestal 160 x 200 cm. Voor eenspersoonsbedden is dit meestal 90 x 200 cm. Het topdekmatras wordt dan perfect ondersteund door het hoofdmatras, waardoor het beste effect optreedt.

Het kan ook voorkomen dat je een afwijkende afmeting hebt bij jouw topdekmatras. Dit komt bijvoorbeeld voor als je een topdekmatras wilt gebruiken in een boot, vouwwagen, caravan of camper. In dit geval is het essentieel om een topdekmatras op maat te kiezen. Het comfort van een topdekmatras hangt namelijk ook deels af van het matras dat de topper ondersteunt. Als je topdekmatras niet over de gehele oppervlakte wordt ondersteund, dan profiteer je minder van de voordelen van zo’n matras. Topdekmatrassen zijn tegenwoordig volledig op maat te snijden, dus bespaar niet op je nachtrust en kies voor zo’n topdekmatras op maat.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden