Er zijn interieurs waarin je echt extra goed kunt ontspannen. Dat is geen overbodige luxe, aangezien we in een westerse samenleving wonen waarin rijkdom najagen en allerhande stressfactoren bij veel mensen zorgen voor burn-out en depressie. Altijd maar meer en beter, die gedachte zorgt ervoor dat veel mensen in de put raken, omdat ze oververmoeid zijn en daardoor hun eventuele niet-slagen in het leven niet kunnen verwerken. Het is niet verwonderlijk dat er tegenbewegingen ontstaan, op allerlei manieren, denk bijvoorbeeld aan het concept van ‘mindfulness’. Dat gaat erover hoe je weer balans kunt brengen tussen lichaam en geest. Een minimalistisch interieur helpt daarbij, omdat je in zo’n woning niet overweldigd wordt door ornamenten, maar juist kunt ‘ontprikkelen’ en je dachten kunt focussen op rust. We nemen in deze blog een mogelijke minimalistische inrichting met je door.

Het concept

Je minimalistisch interieur begint met een gedegen concept. Hoe wil je dat je woning wordt? We nemen de woonkamer even als voorbeeld, maar de principes zijn door het hele huis toe te passen. Er zijn een aantal kernpunten belangrijk bij het inrichten van je minimalistisch interieur. Denk daarbij aan:

  • Natuurlijke materialen
  • Openheid
  • Veel natuurlijk licht

Door de openheid en lichtheid van een minimalistisch interieur zul je je lekkerdere voelen. Een ruim interieur maakt dat je je vrijer voelt. De natuurlijke materialen laten je weer een beetje in contact komen met de natuur. Hetzelfde geldt voor de openheid van het interieur. Wanneer je veruit naar buiten kunt kijken, alsof interieur en omgeving in elkaar overlopen, dan zorgt dit voor een ontspannen gevoel. Dat maakt dat je helemaal tot rust komt in je eigen woning. En dat is toch precies wat je nodig hebt.

De nodige materialen

We raden je aan om een aantal zaken voor je minimalistische interieur te regelen:

  • Materialen, bijvoorbeeld beton, natuursteen, bamboe of een mooie vijver
  • Koop geen: prullaria of aanstellerige accessoires. Zo weinig mogelijk doen, maar maak het wel superleuk!
  • Regel: de gietvloer of resin floor

Vooral de laatste is een echte topper. Met zo’n gietvloer is het kinderlijk eenvoudig om je huis aan kant te houden. Deze vloer zal niet snel beschadigen. Ook in combinatie met vloerverwarming is dit type vloer een echte aanrader, omdat hij niet barst door de warmtewerking en de warmte goed doorlaat. In tegenstelling tot de giet-, is de betonvloer juist veel minder geschikt om te gebruiken met vloerverwarming, juist vanwege het feit dat deze wel snel barst.