Makelaar meijer

Hoe vergroen ik mijn pand?

Geplaatst op

De laatste jaren zijn er steeds meer initiatieven gekomen om groener te wonen en te werken. Een aantal technische uitvindingen helpen ons een heel eind om het klimaat op aarde te ontzien. In deze blog nemen we een aantal voorbeelden met je door zodat je kunt profiteren van deze informatie en daarna zelf aan de slag kan gaan. Ontdek hoe jij een steentje bij kunt dragen aan een betere wereld. 

De warmtepomp

Een populair middel om ecologischer te wonen is de warmtepomp. Hoe werkt dit ding precies? Het is heel gemakkelijk: het ding haalt warmte uit de omgeving, denk daarbij aan het grondwater, maar ook aan de bodem en de lucht. Om dit proces op te starten is elektriciteit nodig, maar dit is niet zo veel en ook veel minder vergeleken met oudere verwarmingssystemen. Veel mensen omschrijven dit apparaat als een koelkast, maar dan omgekeerd. Hij haalt de warmte van buiten naar binnen. 

Klimaatbeheersing

Bij klimaatbeheersing zorg je ervoor dat er binnen in een pand een aangenaam klimaat heerst. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een airco. Daarbij komt het heugelijke feit dat een klimaatbeheersing ook filteropties heeft. Je kunt dus pollen en schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Ook de lucht die al in het pand aanwezig is kan worden gefilterd, zodat deze fris blijft. 

Zonnepanelen

Het is mogelijk om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Je kunt met alle regelingen erbij gerekend, het nodige op je energierekening besparen. Maar er speelt natuurlijk meer mee dan wat je uitgeeft aan energie. De investering voor de panelen is namelijk een dure aangelegenheid en de verwachte opbrengst, wanneer je ze terugverdiend hebt, hangt natuurlijk af van het feit of de zon schijnt of niet. Daarnaast zijn er rond de productie van zonnepanelen een aantal problemen: het is niet gemakkelijk om de energiekosten voor de productie van zonnestroom goed te berekenen op basis van de geleverde informatie door verkopers en overheid. Het is namelijk zo dat er veel energie nodig is om bijvoorbeeld zonnepanelen te maken. Er is Silicium nodig voor de fotovoltaïsche cellen, de productie hiervan vreet energie. Het grootste deel van de zonnepanelen in de wereld (80%) wordt in China gemaakt. Daar wekken ze vooral energie op met kolencentrales (twee derde van de steenkolenstroom ter wereld). Er zijn berekeningen gemaakt waarbij duidelijk werd dat voor een vierkante meter aan zonnepanelen zo’n tweehonderdvijftig kilogram kolen nodig is. Er is geen alternatief voor dit proces op dit moment; de productie van zonnepanelen, en specifiek de fotovoltaïsche cellen, is niet mogelijk zonder de kolencentrales van China. De gevolgen voor het milieu zijn zeer slecht: veel CO2-uitstoot en een slechte luchtkwaliteit. We raden je dus ook aan om altijd kritisch te kijken naar de beschikbare technologieën en alle factoren af te wegen voordat je een keuze maakt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden