De economie in Nederland bloeit, mensen verdienen meer geld en hebben dus meer te besteden. De huizenmarkt staat mede daardoor op z’n kop, dan blijft de vraag: een huis huren of kopen. Een koop- of huurhuis vinden is vooral in de grote steden erg moeilijk vanwege de hoge prijzen, daarom overwegen steeds meer mensen om zich buiten de Randstad te vestigen. De gevolgen hiervan zijn dat ook hier de prijzen toenemen en het aanbod afneemt. In dit artikel bespreken we de status van de woningmarkt in Nederland in 2019 en of je er nog verstandig aan doet om een huis te kopen dit jaar.

1.      De status van de woningmarkt

De woningmarkt in Nederland draait op volle toeren. De huizenprijzen stijgen in het algemeen nog steeds in Nederland, maar ze stijgen in 2019 minder hard dan in 2018. Er is een stijging van 6% in 2019 ten opzichte van 8% in 2018. In de afgelopen jaren is de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 17.000 euro per jaar toegenomen.

2.      Een hypotheek verkrijgen

Het kopen van een huis kan moeilijk zijn in 2019, maar het verkrijgen van een hypotheek is makkelijker geworden. De rente is historisch laag en steeds meer banken in Nederland zijn bereid om geld te lenen. Daarnaast is een hypotheek afsluiten een relatief snelle en eenvoudige procedure. Tegenwoordig kun je 100% van de waarde van het huis lenen en moet je ongeveer 5% van de overige kosten zelf financieren.

De WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waardering van onroerend goed. De waarde van een woning wordt bepaald door de gemeente, dat wordt een WOZ-verklaring genoemd. Deze waarde gebruikt de gemeente om allerlei belastingen te berekenen. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belastingen zijn die je moet betalen. Net als de huizenprijzen zijn ook de WOZ-waarden toegenomen in de afgelopen jaren. Als je een hypotheek op je huis hebt en je WOZ-waarde stijgt, dan gaat het risico voor de bank omlaag. Dat betekent dat je rente daalt en dus heb je lagere maandelijkse kosten.

3.      De toekomst van de woningmarkt

De huizenprijzen in Nederland stijgen de pan uit, maar hoe lang houdt dat nog aan? Is het verstandig om nu een huis te kopen of is het wellicht beter om te wachten totdat de prijzen gaan dalen?

Deskundigen verwachten dat de prijzen in ieder geval in 2019 stabiel blijven en ook de komende jaren waarschijnlijk licht blijven stijgen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het aanbod niet zo snel stijgt als de vraag. Bouwen is een complex proces en het verkrijgen van vergunningen kost veel tijd. Het is dus de verwachting dat de prijzen stabiel blijven en licht stijgen.

Met de huidige renteontwikkeling en de economische voorspellingen vinden we het nog steeds een goede beslissing om nu een huis te kopen en niet te lang te wachten. Met een NVM-makelaar ga je goed voorbereid op pad die je kan adviseren en begeleiden in de zoektocht naar een huis.

Verder lezen