Het klimaat verandert, de zomers worden warmer en natter en de winters worden kouder en droger. We zullen moeten leren omgaan met het gevolg van klimaatverandering: warme en klammer zomers. Afgelopen zomer werd het zelfs zo warm dat er een recordhitte werd gehaald van 41,7 graden Celsius. Er waren meerdere hittegolven waarin men massaal op zoek ging naar verkoeling, zowel overdag als ‘s nachts. De kust werd het epicentrum van de Nederlandse bevolking omdat het binnen in kantoren en huizen niet meer uit te houden was. Ook de nachten werden ervaren als ware nachtmerries. Om u voor te bereiden op de komende warme zomers, geven we in deze blog enkele tips om uw woning summerproof te maken.

Airconditioning

Een zeer efficiënte manier om uw woning koel te houden tijdens de zomer is de aanschaf van airconditioning. Het grootste voordeel van een airco is dat u zelf in staat bent om de temperatuur zeer nauwkeurig in te stellen en dat airconditioning een zeer snelle werking heeft. Een gemiddelde woonkamer is binnen enkele minuten op de gewenste temperatuur. Om de schade aan het milieu zoveel mogelijk te beperken, wordt er veel geïnnoveerd op het gebied van duurzame technologie. Dit resulteert in energiezuinige airconditioning, zoals bijvoorbeeld de Daikin airco.

Ramen open

Mocht u niet in het bezit zijn van airconditioning dan zijn er uiteraard nog andere mogelijkheden om de hitte buiten uw woning te houden. Zo kunt u gebruik maken van natuurlijke ventilatie door de ramen en deuren van uw woning te openen zodat het kan doorluchten. Het is echter wel belangrijk om dit alleen ‘s ochtends en ‘s avonds te doen. In de middag is het belangrijk om ramen en deuren zo min mogelijk te openen zodat de warme lucht buiten uw woning blijft.

Zonwering

De zon brandt in de zomer sterk en schijnt op uw woning waardoor de lucht in de woning opwarmt.  Ramen zijn hierbij niet bevorderlijk voor het koel houden van de binnentemperatuur, ze versterken de zonnestralen juist. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van (natuurlijke) zonwering zoals bijvoorbeeld een rolluik, rolgordijn of een boom. Door een rolgordijn of rolluik worden de zonnestralen tegengehouden en loopt de binnentemperatuur minder snel op. Zonnestralen schijnen bovendien ook op de woning zelf waardoor de binnentemperatuur eveneens oploopt. Hier kan natuurlijke zonwering, zoals een boom, een uitkomst bieden. Door deze beschutting worden ook deze zonnestralen afgeweerd.

Beperk stroomgebruik

Stroomgebruik zoals lampen, de televisie, het gasfornuis tijdens het koken en dergelijke, zijn ook niet bevorderlijk voor het koel houden van de woning. Alle elektronische apparaten in uw huishouden geven bij gebruik warmte af waardoor de binnentemperatuur uiteindelijk ook verhoogd wordt. Tot slot blijft de belangrijkste tip: doe rustig aan, maak je niet te druk en drink voldoende water.