Makelaar meijer

Verschillende manieren om een rieten dak te renoveren

Geplaatst op

Een rieten dak zorgt voor een landelijke en warme sfeer rondom een woning. Deze rieten daken zorgen net als dakpannen voor bescherming tegen verschillende natuurinvloeden, zoals regen, wind, zon, hagel en sneeuw. Daarentegen zijn dit soort daken gevoeliger voor slijtage dan dakpannen. Het is daarom zaak om een rieten dak tijdig te laten renoveren. Je voorkomt hiermee verdere problemen zoals het compleet moeten vervangen van een rieten dak of lekkage. Afhankelijk van de huidige staat van een rieten dak, zijn er verschillende manieren om de kwaliteit te verbeteren en de levensduur te verlengen. In dit blog lees je de meest gebruikte manieren.

Doordekken

Om de kwaliteit van een rieten dak te verbeteren, is het mogelijk dat een rietdekker gebruik maakt van de techniek: doordekken. Bij het doordekken van een rieten dak, wordt de buitenste laag verwijderd. Deze laag wordt het meest aangetast door verschillende weersomstandigheden. Hieronder bevindt zich een laag die nog in goede staat verkeerd en dus behouden kan worden. Deze laag wordt vervolgens aangevuld met vers riet. Dit wordt met staaldraden bevestigd en vervolgens geëgaliseerd.

Bijsteken

Dit is de meest toegepaste manier om de kwaliteit van een rieten dak te verbeteren. Deze techniek start met een grondige schoonmaak van het riet, waarbij algen en mos worden verwijderd. Wanneer deze schoonmaak is gebeurd, wordt het duidelijk welke delen van het dak minder dik zijn bekleed met riet. Deze zwakke punten worden vervolgens verstevigd door er nieuw riet bij te steken. Deze methode is alleen mogelijk wanneer de dikte niet onder 15 centimeter ligt. Het bijsteken van riet zorgt namelijk niet voor een verdikking van het dak.  

Overdekken

Wanneer de kwaliteit van het riet zo erg achteruit is gegaan en er geen herstel meer nodig is, wordt er gebruik gemaakt van overdekken. Hierbij wordt er in feite een compleet nieuw rieten dak aangebracht. De term geeft het eigenlijk al aan, het oude riet wordt niet volledig verwijderd maar er wordt nieuw riet overheen geplaatst. Deze techniek is alleen mogelijk wanneer de woning het bouwtechnisch gezien, aankan. Hetgeen in houdt dat de constructie sterk genoeg moet zijn omdat er bij deze techniek extra veel gewicht op het dak komt te liggen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden