Bij de verkoop van een huis worden vaak makelaars ingeschakeld om het gehele proces te begeleiden en te zorgen dat je woning tegen een goede prijs wordt verkocht. De voordelen van een verkoopmakelaar zijn dan ook duidelijk. Een aankoopmakelaar inschakelen is echter wat minder populair, terwijl dat ook zeker voordelen heeft. In dit blog kijken we naar enkele van de belangrijkste voordelen.

Een makelaar heeft verstand van de regio

Stel je woont in Groningen en je wilt een huis kopen in Eindhoven, omdat je bijvoorbeeld voor je werk die kant op moet verhuizen. De kans is erg groot dat je niet bekend bent met de stad, de interessante buurten, omliggende dorpen en andere factoren die de keuze voor een woning beïnvloeden. Een makelaar heeft vaak jarenlange ervaring in de regio als bewoner én als makelaar. Een makelaar kan op basis van je wensen en eisen het zoekgebied van een enorme regio al beperken tot een aantal potentiële buurten.

Een makelaar helpt bij de bezichtigingen

De bezichtiging van een huis is een serieuze zaak waar veel tijd in kan gaan zitten. Hierbij kan een makelaar je op meerdere manieren helpen. Zo is het handig als de makelaar meegaat tijdens de bezichtigingen. Hij kan je op een andere manier naar een ruimte laten kijken waardoor je juist wel de potentie ziet van een ruimte, of hij kan wijzen op duidelijke gebreken waar je na de aankoop zelf tijd en geld in moet steken. Heb je zelf een overvolle agenda? Dan kan een aankoopmakelaar zelf de bezichtiging doen en de eerste bevindingen aan je rapporteren. Op die manier bepaal je zelf of het nog de moeite waard is om langs te gaan.

Een makelaar gaat voor de beste prijs

Misschien wel het belangrijkste voordeel van een aankoopmakelaar is het feit dat ze bij de aankoop van een woning voor de beste prijs gaan. Naar aanleiding van de bezichtigingen maakt de makelaar een uitgebreide analyse om de daadwerkelijke waarde van de woning te bepalen. Met die informatie gaat hij de onderhandelingen in. Vaak heeft de verkopende partij ook een makelaar ingeschakeld om een zo goed mogelijke prijs te realiseren. Daarom is het fijn als er ook een professional voor jou aan de slag gaat met onderhandelen.