Voordat je start met het maken van bouwplannen moet je eerst een duidelijk plaatje in je hoofd krijgen van je toekomstige woning. Het is belangrijk dat je genoeg vermogen hebt om uit te geven aan het bouwproces. Ga je een woning bouwen in Friesland? Dan raden we het beste bouwbedrijf uit Friesland aan om je bouwplannen te realiseren. Maar voordat je aan de slag gaat willen we je eerst graag kennis laten maken met de volgende bouwtips.

Het droomplaatje

Bij het bouwen van een woning komt uiteraard veel kijken. Het is belangrijk om vast te stellen of je gaat voor een volledig gepersonaliseerde droomhuis, een specifiek type huis of een huis die al op de planning staat in een woonwijk. Deze ga je dan zelf personaliseren. Wanneer je met een architect je eigen huis gaat uitstippelen dan moet je rekening houden dat de kosten per vierkante meter snel kunnen oplopen.

Budget samenstellen

Wanneer je het eerste idee van je nieuwe woning hebt uitgestippeld, dan is het tijd om het budget samen te stellen. Hiervoor moet je onderzoek doen en kostenindicaties opvragen bij de professionals. Op deze manier weet je hoeveel je maximaal aan welke component van je huis kan besteden. 

Huur de professionals in

Wanneer je de locatie hebt vastgesteld voor je woning, dan is het tijd om de professionals in te schakelen. Je kunt het beste een ondernemer inhuren die de leider wordt van je bouwplan. Deze persoon kan de verschillende bouwklussen onderverdelen en daarnaast rekening houden met juridische aspecten. Denk hierbij aan maatwerk waar je wel en niet mag bouwen en tot welke hoogte je woning mag gaan enzovoort. Het inhuren van een aannemer is dus misschien wel de belangrijkste keuze om je droomhuis te realiseren. De aannemer zorgt ervoor dat je budget goed wordt uitgegeven en je plannen worden gerealiseerd. Lees dus goed de reviews en ga eventueel op zoek naar referenties van eerdere partijen die met aannemers hebben samengewerkt.

Papierwerk

Om een eigen woning te laten bouwen is er enig papierwerk nodig. Je moet hier denken aan allerlei vergunningen en licenties. De aannemer zal zich hierover buigen. Een goede aannemer zorgt er dus voor dat je netjes binnen de regels bouwt en dat je straks beschikt over het juiste papierwerk.

Aankoopverzekering

Je wilt er het liefst niet aan denken, maar het is heel belangrijk om een aankoopverzekering af te sluiten. Mocht er iets misgaan met het bouwproject of er zijn andere onvoorzienbare situaties die opduiken, dan kun je terugvallen op je verzekering. Neem met je verzekeraar goed door waar je uiteindelijk wel en niet voor verzekerd bent.