Makelaar meijer

Wat is huiszwam en wat doe je eraan?

Geplaatst op

Huiszwam is een extreem vervelende vorm van houtrot. Het is niet eenvoudig op te lossen en kan bijna alleen maar gedaan worden door professionals. Wat is het en hoe herken je huiszwam, zodat het opgelost kan worden?

Wat is huiszwam?

Huiszwam is eigenlijk een soort houtschimmel die bekend staat als Serpula lacrymans. Deze schimmel voedt zich normaal gesproken met boshout, maar staat er ook om bekend dat het hout in huizen wordt aangetast. De schimmel zorgt ervoor dat hout droog en bros wordt.

Hoe herken je huiszwam?

Vanwege het vermogen om zich te verspreiden door metselwerk en andere bouwelementen, is het belangrijk om vast te stellen of de rot die je ondervindt huiszwam is. Gelukkig zijn er verschillende kenmerken die de schimmel gemakkelijker herkenbaar maken.

De zichtbare groei is een witachtige groei die zich in omtrek relatief snel verspreidt. De groei laat soms een op slangenhuid lijkende textuur achter en kan druppels vormen.

Tot slot kan de schimmel in minder vochtige omstandigheden een huid ontwikkelen die varieert van een grijze tot paddenstoelwitte kleur. Dit is vaak getint met vlekken van gele kleur. Net als bij eetbare paddenstoelen kan de schil op huiszwam worden weggepeld.

Hoe bestrijd je de zwam?

Zwambestrijding is geen eenvoudige klus. De belangrijkste stap in de behandeling van huiszwam is het wegwerken van de vochtbron. Dit kan betekenen dat een beschadigd dak of beschadigde muur moet worden gerepareerd, dat lekkende leidingen moeten worden vervangen of dat andere maatregelen moeten worden genomen. Daarna moet het hout zelf gedroogd worden en kan het nodig zijn om extra ventilatie toe te voegen om de luchtvochtigheid te helpen verminderen. Nadat deze basisstappen zijn genomen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar.

Warmte

Droogrot is gevoelig voor hoge temperaturen. Voor warmtegastechnieken worden specifieke kamers of zelfs je hele huis bedekt met dekzeil. Alle warmtegevoelige voorwerpen worden uit de behandelingsruimte verwijderd, die vervolgens wordt verhit om de schimmel uit te drogen en te doden. Deze methode kan zeer kostbaar zijn en is niet op grote schaal beschikbaar.

Vervanging van verrotte bouwdelen

Een dure maar zeer effectieve methode is het verwijderen van al het hout dat is aangetast door droogrot. De omliggende gebieden moeten worden behandeld met speciaal bestrijdingsmiddel om eventuele extra sporen van de schimmel te doden. Deze methode wordt van oudsher gebruikt om droogrot te bestrijden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden