Makelaar meijer

Zaaien, zoden of kunstgras, welke tuin past jou het best?

Geplaatst op

Ieder persoon is uniek en ieder persoon heeft zijn of haar eigen smaak die je terugziet in het in- en exterieur van een huis. De aankoop van een nieuwe woning gaat dan ook in veel gevallen gepaard met een aantal aanpassingen in en rondom het nieuwe huis. Dit is niet de meest gemakkelijke klus aangezien er verschillende factoren zijn waar rekening mee moet worden gehouden, zoals de levensstijl en -fase van de medebewoners. Deze blog helpt om erachter de komen welke tuinindeling het best bij jou past.

Tuintje, boompje, beestje

Naast het interieur is het voornamelijk voor gezinnen met kleine kinderen van belang dat er voldoende ruimte is voor het kind om te spelen. Hierbij wordt vooral gelet op de aanwezigheid van een achtertuin en speeltuinen in de buurt. Om ervoor te zorgen dat je kind(eren) met een gerust hart de tuin in kunt sturen, is het zaak om de tuin kindvriendelijk in te delen. Nou is het zeker niet zo dat de tuin uitsluitend in het teken moet komen te staan van de kinderen, maar is het zaak om hierin een middenweg te vinden. Denk hierbij aan een fijne loungeset aan de zonnige kant van de tuin en aan de andere kant een mooi gazon waar de kinderen hun energie op kwijt kunnen. Iedere ondergrond heeft zijn voor- en nadelen, waardoor ook deze keuze vaak lastig kan zijn.

Zaaien

Het zaaien van graszaad is één manier om de achtertuin te voorzien van een mooi gazon. Een groot voordeel van zaaien is dat graszaden een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld graszoden. Daarnaast is het een stuk minder zwaar werk dan het aanleggen van graszoden of kunstgras. Echter is het wel zo dat er bij het zaaien van graszaden meer geduld nodig is omdat het zaad pas na twee weken gaat wortelen. Bovendien is het zaak om vogels en dergelijke weg te houden van de achtertuin aangezien deze het graszaad wegpikken. Goed om te weten is dat er verschillende grassoorten zijn:

  • Engels raaigras (sterk en geschikt als speelgazon)
  • Veldbeemdgras (sterk, groeit langzaam en kan goed tegen droogte)
  • Struisgras (Fijne structuur en een lange levensduur)
  • Roodzwenkgras (Kan zeer kort gemaaid worden, fijne structuur en groeit langzaam)

Zoden

Als er snel een mooi gazon nodig is dan bieden graszoden een goede oplossing. Door de aanleg van graszoden beschik je direct over een groene oase in de achtertuin. Het is na de aanleg wel zaak om het gazon goed te verzorgen en niet te laten uitdrogen. Het regelmatig sproeien van het gazon is hierbij noodzakelijk, maar een teveel aan water kan leiden tot een rottingsproces van het gras. Het aanleggen van graszoden is echter relatief duur en arbeidsintensief.

Kunstgras

Een steeds vaker gebruikte ondergrond voor achtertuinen waarin kinderen zich uitleven is: kunstgras. Bij kunstgrasconcurrent.nl merken ze dat men hier steeds vaker voor kiest omdat het zeer weinig tot geen onderhoud nodig heeft en het zorgt voor een groene tuin gedurende het hele jaar. Daarnaast heb je door de aanleg van kunstgras geen last van onkruid en komen kinderen niet helemaal onder de modder terug na het spelen. Omdat kunstgras een zeer lange levensduur heeft van ongeveer 20 tot en met 25 jaar is het een investering die prijziger is dan graszaden en -zoden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden